The Gene Machine

By Bill Kendrick
BIO115L, SSU, Spring 1998


Vink de juiste hokjes aan voor de genoemde erfelijke eigenschappen, die je herkent bij jezelf, je moeder of je vader.

Tong rollen
Als je je tong kunt oprollen tot een buisje ben je een zogenaamde "tongroller."

Het tongrollen wordt veroorzaakt door de dominante eigenschap, R. Als je je tong niet kunt oprollen ben je homozygoot recessief (rr) voor deze eigenschap.

Jij
Moeder
Vader


Puntige haarlijn
Controleer je haarlijn of haarinplant. Als je een V vorm ziet, dan ben je drager van de dominante eigenschap voor deze vorm (W). Heb je een rechte haarlijn, dan ben je homozygoot recessief voor deze eigenschap (ww).

Heb je een puntige haarlijn vink dan het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Vaste oorlellen
Controleer je oorlelletjes. Als deze los zijn van je hoofd, ook al is dat maar gedeeltelijk zo, dan bezit je de dominante eigenschap voor losse oorlellen (E). Als je oorlellen vast zitten (vergroeid zijn) aan je hoofd dan ben je homozygoot recessief voor deze eigenschap (ee).

Als je vergroeide of vaste oorlellen hebt, vink je het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Gebogen pink
Hou je hand met je vingers gesloten voor je. Als het bovenste kootje van je pink naar binnen wijst, dan ben je dominant voor deze eigenschap (F). Als je pink mooi recht is, dan ben je homozygoot, recessief voor deze eigenschap (ff).

Als je een kromme pink hebt, vink dan het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Uitstaande duim
Maak een vuist van je hand, terwijl je je duim opsteekt Als het bovenste kootje van je duim geen grotere hoek maakt dan 90 graden ten opzichte van de rest van je duim, dan ben je homozygoot recessief voor een uitstaande duim. hitchhiker's (hh). Maakt het bovenste kootje een hoek van 90 graden of meer dan de rest van je duim, dan ben je dominant voor deze eigenschap (H).

Als je een uitstaande duim hebt, vink dan het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Haargroei op het middelste vingerkootje
Elk van je vingers bestaat uit drie kootjes. Als er haar groeit op het middelste kootje, dan ben je dominant voor deze eigenschap (D) middigital. Als je geen haar op de middelste vingerkootjes hebt dan ben je homozygoot, recessief voor deze eigenschap (dd).

Als je haar hebt op het middelste kootje vink je het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Rood-Groen kleurenblind
Deze eigenschap kan zich alleen bevinden op het X chromosoom en is dus geslachtsgebonden. Als je kleuren gewoon normaal kunt zien dan ben je dominant voor deze eigenschap (XBXB of XBXb bij vrouwen en XBY bij mannen). Als je echter kleurenblind bent voor rood en groen dan heb je de recessieve eigenschap die dit veroorzaakt. Kleurenblinde mannen hebben dus XbY en kleurenblinde vrouwen hebben XbXb.

Als je kleurenblind bent voor rood en groen vink dan het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Oogkleur (pigment)
Als je blauwe ogen hebt, dan ontbreekt het pigment in de buitenste laag van de iris en ben je homozygoot voor deze eigenschap (ii). Als je ook maar een iets andere kleur dan blauw in je ogen hebt dan heb je het dominante gen voor oogkleur (I). De exacte oogkleur van een niet blauw-ogig persoon wordt bepaald door andere genen, die een code bezitten voor pigment kleuren de varieren van various bruin, groen, hazel of een combinatie van die kleuren.

Als je geen blauwe ogen hebt, vink dan het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader


Putje in de kin
Een putje in de kin wordt veroorzaakt door een dominant gen (M) Als je dit hebt ben je of homozygoot dominant of heterozygoot voor deze eigenschap. Heb je geen putje in je kin dan ben je homozygoot recessief (mm).

Als je een putje in je kin hebt, vink je het hokje aan.

Jij
Moeder
Vader